måndag 11 april 2011

Anna Fucking Skipper

Konceptet till Du är vad du äter, som började visas i TV3 i mitten på 00-talet, hämtades från ett brittiskt program. I det programmet skällde en skotsk tant ut feta britter och studerade deras avföring, vill jag (glömma) minnas. I den svenska varianten skippades bajsbiten men i gengäld fick vi Anna Fucking Skipper. Med en indignerad ton mobbade hon tjocksmockar, som om deras övervikt var en personlig kränkning mot henne. Hon illustrerade dessa feta krakars osunda leverne genom att vräka upp allt de åt på en vecka eller så på ett bord; stelnade sibyllaburgare och capricciosor garnerades med smulade dillchips och lökdip. Och så lite smågodis över det hela. Se så äckligt. Äckligheten bevisar hur fel det är att äta sånt, eller nåt. Frågan är hur aptitligt det skulle se ut om man blandade ångad sej, riskakor, katrinplommonkompott, tofu, böngroddar och risavkok; stjälpte upp det på ett bord och hällde en spirulinasmoothie över det hela. Och dessutom, vilket fenomenalt slöseri är det inte att köpa en hel jävla massa mat och sen bara förstöra allt?
Anna Fuckings Skippers näringsråd är inte helt oomstridda och det krävs inte särskilt mycket efterforskningar alls för att ifrågasätta hennes metoder och teorier. Allra första gången jag såg programmet så tänkte jag att hon inte hade så värst mycket på fötterna när hon skällde ut fetknoppen som ville bli sundare. Jag menar, Anna Fucking Skipper är inte världens slimmaste person, och går man på som en elak ångvält om hur osunda andra är så förväntar man sig åtminstone en vältränad ångvält. Men, tänkte jag, för att vara 60+ så verkar hon vara i okej form ändå. Typ. Problemet är bara att Anna Fucking Skipper är, enligt facit, född 1968. Hon var alltså en bra bit under 40 när programmet visades i trean. Jag upprepar; under 40. Om hon lever som hon lär så ska man verkligen se upp för den diet hon förespråkar. Om man nu inte är ute efter pensionär med gäddhäng-looken. Hon ser ju ungefär lika ungdomlig ut som Rénés fruga Edith i 'Allå, 'allå, 'emliga armén. Anna Fucking Skipper är väl snarare ett avskräckande exempel än en förebild är det kommer till hälsa och fräschör.
Nu är hon i alla fall tillbaka med sitt program, i TV4 denna gång. Nypremiären har annonserats i tunnelbanerulltrappor med bilder på en barsk Anna Fucking Skipper. Tack vare Photoshop har både kilon och rynkor trollats bort. Photoshoppandet lyckas också med underverket att sänka den redan obefintliga trovärdigheten. Fast det är kanske via retuschering som hon menar att man ska nå det utseende man vill ha, kostråden verkar mest vara mumbojumbo.