onsdag 16 juni 2010

Fotbollsspecial - del 2: spelets olidliga händelselöshet

Passningar i sidled på mittfältet och långa uppspel som bara går till motståndarnas målvakt. Det är det enda man med säkerhet kan säga kommer inträffa på en fotbollsmatch. Att man inte får se så många mål kan till viss del förklaras av spelarnas oförmåga, men oftast kommer de inte så långt att de ens kan avlossa ett skott. Ett inlägg nickas undan, en passning slås fel eller så passas bollen bakåt och allt (det vill säga inget) börjar om. 0-0 är ett väldigt vanligt resultat vilket innebär att på 2 gånger 45 minuter så har ingenting hänt. Det är talande att när tv-studion går igenom höjdpunkterna i en halvlek så räknas en nick som går en meter utanför som en stor grej.

Tyvärr finns det väldigt lite incitament att spela offensivt i fotboll, utan man kan joxa runt lite i nån timme och hoppas på en miss från motståndaren som öppnar upp för en målchans. Man införde för länge sedan en regel som gjorde det svårare att passa till egen målvakt, men man borde ha gått mycket längre. En regel mot att passa bakåt överhuvudtaget skulle sitta fint. Gula kort om man inte kommer till avslut på mål. En motsvarighet till hockeyns icing kanske; slår man upp en långboll som inte hittar en medspelare så börjar spelet om med en frispark för motståndarna djupt ner på egen planhalva. Eller kanske att man bara får ha en målvakt i en av de två halvlekarna. Oavsett så borde FIFA fixa till sporten på nåt sätt. Så att nåt händer. I nån match. Nån gång.

3 kommentarer:

 1. Även om jag inte delar dina idéer på detaljnivå, Kodo, måste jag säga att din analys av det som ibland kallas för det gröna fältets schack är riktigt kreativ och tankeväckande. Helt klart är att nya idéer behövs för att göra fotbollen mer offensiv och målvänlig.

  Ett annat sätt än den sortens regeländringar du förespråkar skulle kunna vara att låta antalet gjorda mål i en match öka poängskörden typ att en vinst med 3-0 först ger 3 poäng precis som fallet är i dag men dessutom 3 extra poäng, en poäng för varje gjort mål. På så vis skulle ett lag som förlorar med säg 4-3 ändå kunna få tillgodoräkna sig 3 poäng (allt medan det segrande laget erhåller 3 + 4 = 7 poäng).

  SvaraRadera
 2. Jag har fler idéer om regeländringar som jag ska kladda ner strax.

  SvaraRadera
 3. Tycker det gäller all sport. Det är alldeles för mycket regler. Det skulle bli roligare om dom lät bli att klippa gräset, slängde in flera bollar samtidigt och planterade några träd på plan.

  Eller Hockey på svag is. Handboll med brinnande boll.. Möjligheterna är många.

  SvaraRadera