måndag 12 april 2010

Men hur funkar det?

På Discovery går en serie som heter Så funkar det!. Det går ut på att man visar hur olika produkter tillverkas. Det är allt möjligt som demonstreras; cykelhjälmar, träskor, läskedryck, rulltrappor, tromboner. Fokus ligger mest på att i närbild visa hur produkten i fråga transporteras på band från en del i processen till nästa och oftast så missas en väsentlig och intressant del i tillverkningen som man faktiskt är intresserad av. Detta gör programmet ganska så värdelöst. Jag exemplifierar; i inslaget som handlade om potatischips så visades processen ganska ingående och berättaren förklarade hur en potatis i snitt resulterade i 32 chips. Man fick se hur potatisarna tranporterades per automatik in i en trumma som snurrade och ut kom tunna skivor. Dock fick man inte se vad som hände i trumman och precis hur potäterna skivades så snabbt förblev okänt. En ganska stor miss i sammanhanget.
Ett annat exempel; tillverkningen av ett hänglås visades. I vanlig ordning fick man se delarna åka på rullande band och även i detalj se ytterdelar nitades på låset. Precis hur bygeln och låset fungerar ihop visades dock inte alls, så hur hänglåset uppnår sin låsfunktion lämnades därhän. Hur tänkte de egentligen?
Ett sista exempel; beskriver man ketchuptillverkningen så borde man kanske börja med tomater, inte sant? När de besökte Heinzfabriken i Nederländerna så fick man se ketchupingenjörer i vita rockar som provsmakade, man fick se hur både glas- och plastflaskor fylldes på och massor av maskiner som automatiskt rörde om, förflyttade och sorterade. Men inte en enda tomat syntes i hela programmet utan det började med att de hällde färdig tomatpuré i stora behållare som kryddades och lagades till. Hur intressant är det?

Gör om, gör rätt.

4 kommentarer:

 1. Det är annars ett av mina favvoprogram. Gummisnoddstillverkningsprocessprogrammet var tex. rätt kul att se.. Långt ord förresten! :)

  Håller dock med dig i kritiken, ibland..

  SvaraRadera
 2. Gissar att chipsen kanske är en hemlis pga konkurrens och låsen pga försök till stävjande av uppbrutna lås. Ketchupen låter dock som ett sant mysterium.

  Kanske hittas några av lösningarna här: http://www.howstuffworks.com/

  SvaraRadera
 3. Jag gillar bäst hur de vill få självklara saker att låta mer komplicerade och uttänkta än vad de egentligen är: när de var i en fabrik där däck tillverkades så påvisade speakerrösten aka hesa gubben hur otroligt viktigt det är att slitytan och sidan på däcket klistras ihop exakt kant i kant. Något synnerligen uppenbart för alla som någon gång sett ett däck är att det inte kan sticka ut bitar här och var, samt att den runda, jämna och symmetriska för däck kännetecknande formen är något av ett måste.

  SvaraRadera
 4. Det finns alltså inget bevis på att att ketchup verkligen innehåller tomater!? Det jag alltid misstänkt. /AK

  SvaraRadera