söndag 11 april 2010

Rulltrappan


Att tillverka och installera en rulltrappa är en ganska avancerad sak. I sammanhanget så borde det vara plättlätt att få ledstången att färdas i samma hastighet som trappstegen. Är de lika långa och drivs av samma motor så borde saken vara biff. Men icke. I princip alltid så går ledstången i fel hastighet vilket resulterar i att man måste justera sitt grepp flera gånger under sin färd uppåt eller neråt. Irriterande. Än mer irriterande är att nattetid så har nästan alltid någon lustigkurre tryckt på nödstoppknappen. Då färdas i och för sig ledstång och trappa i samma hastighet, det vill säga inte alls, men hela rullaspekten har försvunnit och man tvingas knata. Det borde vara spöstraff på nödstoppsmissbruk.

5 kommentarer:

 1. Att ledstången inte går i takt med trappan beror på att tillverkarna inte litar på gemene mans balans. Den går fortare uppför för att man inte ska hamna i baklut och långsammare neråt för att man inte omedvetet ska krampa sig fast vid den och i värsta fall tippa framåt. Gåtan löst.
  Jag skulle kunna tänka mig hårda spöstraff på nödstoppsmissbruk och ett eventuellt hårdare straff för spärrvakter som (på t.ex Mariatorget där rulltrappan är lång som en mindre fjällvandring)inte byter riktning på den fungerande neråttrappan eller sätter igång den stoppade. Fast det är klart; det är ju säkert en viss charm i att se salongsberusade människor komma upp blålila i ansiktet, frustande som ståtliga tyska porrstjärnor.

  SvaraRadera
 2. Jag tycker att tekniska museet, eller Gröna Lund för den delen, borde köra en rulltrappa med synkroniserad ledstång. Jag vill uppleva detta på riktigt någon gång för att se om det verkligen är så förfärligt! Jag är ju till och med beredd att betala för åkturen.

  SvaraRadera
 3. I veckan åkte jag uppför en rulltrappa där ledstången åkte långsammare än resten. Det var irriterande förstås men jag ramlade inte bakåt.

  SvaraRadera
 4. Snacka om att leva på the wild side! Jag tror faktiskt att jag hade fixat det också, men man vet aldrig.

  SvaraRadera
 5. Ledstången och rulltrappan är INTE lika långa, men eftersom dem drivs av samma mekanism så är det enklast att konstruera dem med samma varvshastighet,vilket gör att ledstången, som är längre, får en högre hastighet.

  SvaraRadera