tisdag 18 januari 2011

Fitnesskolonialism


Det började lite försiktigt med fitnessföretaget Les Mills lansering av alla varianter av Body det ena och Body det andra. Body Pump, där man mest fumlar hyperstressat med att byta vikter och hoppa upp och ner på en bräda med skivstång, hantlar och tyngder, koreograferat till hårdrock och eurotechno. Body Attack, vad det nu är. Body Balance, Body Vive, Body Step, Body Jam. Och Body Combat.

Nu börjar vi närma oss kärnan i hatet. Body Combat är nämligen en köckenmödding av boxning och "orientaliska" kampsporter (bara ordet "orientaliskt"... vad betyder det? Syftar det på allt som Asiens 4 miljarder invånare har för sig?) som anpassats för en "västerländsk" målgrupp. Det är lite jabbar och uppercuts hit och dit. Och det är tydligen jätteviktigt att "hålla garden" hela tiden som en annan idiot. Det är lite kung fu, med hoppsparkar hit och dit, mot påhittade fiender som kommer från alla håll, som nästan ingen klarar utan att se ut som stelopererade cancandansöser. Det är lite muay thai. Lite karate. Och ibland tvingas man till och med låtsas att man har ett svärd i handen som man ska svinga över huvudet och skilja imaginära huvuden från imaginära kroppar med. Som final måste man göra ett explosivt utfall fram och stöta det rakt i magen på sin osynlige antagonist, fast det mest blir att man kör upp det i röven på motionären framför. Värst är nästan när man ska låtsas hålla sin motståndare i håret och med knuten hand mosa ansiktet till puré till tonerna av Blümchen.

Men det slutar inte där. Sen började kontinenten Afrika pocka på uppmärksamheten. Titta vad de håller sig fitta därnere, och i vilken harmoni de lever tillsammans med naturen. Så uppfanns Afrojympan, anpassat för en "västerländsk" målgrupp. Jag har eventuellt redan berättat om när jag råkade hamna på ett sådant pass av misstag och tvingades imitera kvinnor som stöter korn, kvinnor som sår frön eller hämtar vatten, kvinnor som svingar armarna över huvudet och samtidigt skanderar: "Jag är jag! Jag är jag!" Jag är säker på att det var detta som tog kål på Kerstin Thorvall. Varför inte istället några rörelser inspirerade av upplopp i en kåkstad, bygga hus av elefantbajs, ducka för en machete i en kyrka där vi sökt skydd, slänga sig undan för en törstig flodhäst på stigen till vattenhållet, vifta bort flugor från ansiktet på ett döende barn eller skutta runt på ett minfält. Nej, nej. Vi buntar ihop hela jättekontinenten Afrika till en enda härlig kultur där man verkligen kan leva i nuet, utan att tänka på att många gör det för att morgondagen kanske inte ens existerar. Och jag inser att det finns mer i Afrika än svält, misär och krig. Men en sak jag inte tror finns där är Afrojympa.

På Sats finns två genomvidriga nyheter i programmet. Det ena är Piloxing, som är en helt vansinnig mutation av boxning och cornflakesyogan pilates. För tjejer som behöver få ur sig lite aggressioner och samtidigt bli av med celluliter och lära sig stå i ett perfekt K. Det andra är det hemskaste av det hemska. Den femte ryttaren i Apokalypsen. Död, Pest, Krig, Svält och Zumba. De har avverkat Asien och reducerat det till hoppsparkar och inre lugn. De har exploaterat Afrika ännu en gång och gjort aerobics av fattiga människors vardagsbestyr. Zumba är det naturliga nästa steget, från höfternas kontinent Sydamerika. Det började på TV-shop för ett par år sen och har nu fått ett otroligt genomslag på SATS. Över femtio klasser på en vecka i Stockholm ägnas Zumba. Och folk köar som galningar för att få frigöra sig med knullrörelser och andra märkliga krumbukter som får alla att se ut som kön till byns enda toalett efter en taskig burrito.

Jakten på nya krystade träningsformer fortsätter. Det är bara en tidsfråga innan vi ser Aeroboriginal, Body Jenka eller Eskimotion på schemat. Jag saknar nästan äppelplockandet på Friskis. Men till och med där tror jag att de plockar kalebasser nuförtiden.

24 kommentarer:

 1. HAHAHA! Gott im Himmel så bra! :)

  SvaraRadera
 2. Eskimotion!! Var anmäler jag mig?

  SvaraRadera
 3. Jag tänker att Hambolishous hade varit en kul klass

  SvaraRadera
 4. Alltså på Friskis är ju "Fuego" den nya etnogympan. Zumbans kusin från landet. Man har sett den "eldiga" trenden och valt att ta den in i Ricky Martin-land.

  SvaraRadera
 5. Nästa steg blir Body Dump. Att marinera sitt Kött allt det din tränare varnade dig för!

  SvaraRadera
 6. Sjukt bra! Sjukt bra! Jag håller med om varenda ord!

  SvaraRadera
 7. Är detta ditt verk? Det måste vara ett skämt... bollypump!

  SvaraRadera
 8. Har tillbringat en god stund med att läsa dina blogginlägg och inser att jag älskar dig.

  Bokstavligen.
  Alltså, jag älskar dina bokstäver.

  Det är nog egenligen ganska narcissistiskt, för när jag läser din blogg så inser jag att den är som min. Fast bättre. Vi bloggar ungefär lika bittert och verkar tycka ungefär lika illa om shabby chic, Göran Hägglund och spännande fitnessövningar.

  I am a huge fan.

  www.livochlycka.wordpress.com

  PS. Min förra blogg hette Bloggar bittert btw, jag vet inte vad som flög i mig när jag döpte den nya till Liv & lycka- lyckopiller. Jag kanske trodde jag var en positiv person för en stund. I så fall gick det for över. Men bloggnamnet består ett tag till.

  /Karin

  SvaraRadera
 9. Tackar tackar! Nu blev jag glad en stund.

  SvaraRadera
 10. Vilda Mathilda4 mars 2011 18:33

  LMAO, så träffsäkert och underbart spetsigt!

  SvaraRadera
 11. WORD!! Jag är lite kär i dig

  SvaraRadera
 12. jag säger bara word på Karin Linströms uttalande

  SvaraRadera
 13. Matz Ridderström13 juni 2011 12:02

  Det känns som en parallell till inredningskolonialismen......minns några ¨underbara¨ reportage i House & Garden/World of Interiors där säsongens nya tyger presenterades. Tidningarna drog iväg till ett icke namngivet afrikanskt resp. asiatiskt land och draperade tyger på hyddor, rangliga fiskebåtar samt diverse djur.....vet inte riktigt vad broderat siden har på en zebra att göra. Även ganska spännande att sy en klänning till en äldre asiatisk kvinna utav ett blommigt linnetyg som kostar mer per meter än kvinnans hela årsinkomst. Har redan ett tips för nästa shabby chic reportage: En spännande odyssé bland limsniffande gatubarn i Rumänien..snyggt avsvimmade på ett urtvättat, svindyrt linnetyg. Indiska barnprostituerade skulle även göra sig bra bland lite småblommiga tyger.....

  SvaraRadera
 14. Gå med i Föreningen 6F
  Fy
  Fan
  För
  Friskt
  Folk
  Sätt in 50Kr på
  kontonummer 5600450140318692
  Så kommer pestbaciller i en liten påse samt
  en självplågarpiska på posten.

  SvaraRadera
 15. Magdalena Bibik14 juni 2011 00:32

  http://dew.fitness-magazine.com/blogg/magdalena/2011/06/13/bloggtips/

  SvaraRadera
 16. Jag dör av skratt. Det var faktiskt länge sen sist. Och ja, man kan göra det flera gånger. Ser fram emot det.

  SvaraRadera
 17. Du glömde Sh'Bam och CX30 när man ändå ska rabbla upp alla koncept från Les Mills, =)

  Och varför inte följa med på LesMills-väckelsemöte Super Saturday den 3:e september, samlad koloni i både Globen och Annexet, med självaste feodalherrar från Nya Zealand:
  http://www.mypaper.se/show/lesmills/show.asp?pid=345333769966593

  Herregud hela vårt liv är ett enda flora av kolonialism av olika slag, välj som är minst jobbig för just DIG.

  SvaraRadera
 18. Kanske det roligaste jag läst på länge!!!

  SvaraRadera
 19. Zumba är faktiskt riktigt kul, BodyVive med, men jag håller med om att flera av dessa trender har en viss eftersmak av bitterhet... som jag nog får sägas älska att förbittra mig i (men så har jag alltid varit en lite småbitter typ, fast jag kallar det iofs oftast för realism). Men kolonialism-vibbar, ack ja. För att inte tala om att de flesta klasserna är rätt så rejält komprimerade. Å andra sidan kanske en inte ska förvänta sig så mycket av en klass på blott 30- 60 minuter, som dessutom ska kunna tilltala den breda massan. Vill en ha ett skräddarsytt program får en allt skaffa en PT, eller om en vill lära sig en viss dans från grunden söka till en speciell danskurs, inte hänga på gymmets gruppträning.

  BodyStep är hur som helst den allra värsta klassen. Aldrig mer tänker jag förnedrar mig själv till tonerna av typ Blümchen, E-Type & Basic Element, med en övertaggad instruktör som bara tycker det är Såååå Roooligt att se ut som en tönt, ihop med ett gäng kvinnor kring 35 år som alla vill bli av med det Hemzka Gäddhänget och se unga & fräääscha ut. Töntmusik, töntrörelser, töntkläder, töntmänniskor. Alltså... PAIN PAIN PAIN NEVER AGAIN.

  SvaraRadera
 20. Alla här tycks tycka att bloggen är rolig. Jag har väl inte den den typen av humor, jag tyckte det var mest fjantigt. Dock kan jag inte låta bli att undra vilken träningsform som skulle vara OK för bloggskrivaren att utöva

  SvaraRadera
 21. Tycker att det är kul även om viss okunskap lyser igenom:) Det är ju superkul med tex Zumba! Det är ju en fest och man blir grymt glad! Vi måste få vara lite fjantiga för livet behöver inte vara så allvarligt. Att kunna göra roliga saker i nyktert tillstånd är så bra! Även i de länder där det är ett helvete så har man kul när tillfället ges. Männsikan behöver det för att orka leva. Men du har trots allt bidragit till lite skratt genom din text så det ska du verkligen ha kredit för. Men jag slår extra slag för att våga vara galen och ha roligt nyktert och att man får bar hälsa på köpet är verkligen en bonus!

  Monica

  SvaraRadera
 22. Jättekul och jättebra skrivet!
  Agnetha, ser du verkligen inte ironin i att utländska fitnesskedjor ska komma hit och lära oss hur man kollektivt ska utföra stereotypade varianter av asiatiska, afrikanska eller syd-amerikanska vardagsgöromål?
  Nu kan man inte träna längre för det heter Training(c) och kräver certifierade instruktörer och certifierade tillbehör. Det är ju rätt sjukt om man tänker på det och det har Rally gjort och fångat på ett utomordentligt sätt. Vi är många som känner igen detta och därför drar på mungiporna. Du kanske har betalt en för hög medlemsavgift och därför inte kan med att skratt åt det? Eller du kanske rent av är instruktör?
  Jag inser att alla dessa träningsformer kan vara svettframkallande, pulshöjande och roliga att utöva men nåt sjukt är det med hela fenomenet.

  SvaraRadera
 23. AbDomination.

  SvaraRadera