måndag 10 januari 2011

Prickfritt, schmrickfritt

En reklamfavorit har nu återkommit i huvudstadens bussar. Rubriken lyder "SKAVSJOHOLM - prıckfrıa moten". Det rör sig om ett konferenshotell. I brödtexten så ser man att de slopat alla prickarna över i, ä, osv. De drar det här med "prickfritt" till sin yttersta spets. Nån har säkert tyckt att det är fyndigt men det är i själva verket bara skitdumt.
Personligen tycker jag att sloganen "prickfria möten" är ganska långsökt för ett konferenshotell. Omgivningen garanterar knappast mötenas innehåll, inte sant? Gimmicken med de pricklösa bokstäverna verkar ha gått före budskapet. Bortsett från det så är det idiotiskt att trycka på prickfrihet med en text där vartannat ord är felskrivet. Svårlästhet och svenskalärararens rödpenna är snarare det man tänker på.
Dummast av allt är att man inte bara stavar fel på varumärket man försöker marknadsföra, det är dessutom väldigt svårt att gissa sig till vad stället de vill att man ska konferera på faktiskt heter. Att sista stavelsen ska vara holm är väl ingen högoddsare i och för sig. Mittenstavelsen bör rimligen vara sjö, men hur är det med första vokalen då? Skävsjöholm? Sje-ljudsallitterationen känns inte helt rätt. Skavsjöholm då? Jo, det verkar bättre, men hur ska man veta? Har man ett världskänt varumärke så behöver man inte skriva hela namnet i sina annonser, men SKAVSJOHOLM är inga gyllene bågar precis. Nu visar det sig att stället heter Skåvsjöholm. Ridå. BOKSTAVEN Å HAR INGEN PRICK FÖR HELVETE, DET ÄR EN JÄVLA RING.

8 kommentarer:

 1. Bravo! Har retat mig ljusblå på detta.

  SvaraRadera
 2. Heter det SkÅvsjöholm?? Det hade jag inte kommit på om jag så gissat mig fördärvad. Jag vet i och för sig inte vad jag trodde att det hette överhuvudtaget, men jag antar att jag förutsatte skav på grund av irritationen.

  SvaraRadera
 3. Dagens garv. Tack.

  SvaraRadera
 4. Dessutom redan gjort. Gift ihop dem med Vattenfalls gamla två hål i vägen kampanj och starta folkloristspat Vättenfåll.

  SvaraRadera
 5. Har ju sett den tusen gånger i t-banan men aldrig fattat att det var SKÅVSJÖHOLM. vansinnigt.

  SvaraRadera
 6. Tycker SAOL att ett ord är okej så är inte jag så konservativ att jag motsätter mig. Men alla är olika, uppenbarligtvis.

  SvaraRadera
 7. Fast en ringfri konferens skulle jag faktiskt kunna tänka mig.

  SvaraRadera