torsdag 5 november 2009

Kvinnans fiende nr 1


Det finns en särskild plats i helvetet för psykoterapeuten Louise Hallin.

Louise Hallin vill att pappan helst ska hålla sig borta tills barnet fyllt två, så att mamman kan få anknyta till sitt barn ifred. Barnet har nämligen vuxit i mamman, kommit ut ur mamman och i bästa falla ammats av mamman. Då är det inte okej, enligt Louise, att mamman lämnar över en sex-månaders unge till pappan för att åka på spamys med tjejorna och jämföra sprickningar i ångbastun. Knappt ens några timmars egen tid är att rekommendera egentligen, även om Hallin förstår (men beklagar) att samhället ser ut som det gör. Pappan är jätteviktig, poängterar hon. Men det är oklart vilken roll han har i barnets utveckling, annat än som försörjare eftersom mamman uppenbarligen ska stanna hemma och skita i karriär, löneutveckling, socialt liv i åtminstone två år + graviditet. Och gärna se till att skaffa minst ett syskon också.

Av nån jävla anledning får denna qvinna sjukt mycket utrymme i media, på TV4, i SVT och på Sveriges Radio P4. Gudskelov ringer en och annan upprörd tittare in, vilket alltid får Louise att nervöst harkla sig lite äckligt. En riktigt vettig kvinna ringde in till Gomorron Sverige och var heligt förbannad på allt detta bakåtsträvande skitsnack: http://svtplay.se (ca 2 minuter in). En annan gång ringde en upprörd snubbe, Simon, som har varit hemma med sitt barn två dagar i veckan och tycker att Louise skuldbelägger honom. Hennes replik: "Och det stämmer bra det. Allt sånt här prat krockar ju med våra samhällsvärderingar just nu, så därför får man mycket skuldkänslor."

Om och om igen tjafsar denna självutnämnda expert om hur synd det är att framför allt småbarnsmammor har såna skuldkänslor för att de inte hinner lösa sina jävla livspussel. Hon har till och med skrivit en bok om det, "Överlevnadstips för småbarnsmamman", tillsammans med Linda Nyberg (som numera leker seriös journalist på SVT). Men det är idioter som Louise som ger alla dessa kvinnor (och män) skuldkänslor. Hon lägger huvudet lite grann på sned och skrynklar ihop sitt stora ansikte i en förstående, fördömande grimas. Det är också idioter som Louise som tjänar pengar på det.

Det finns, menar Louise, otroligt mycket skrivet som stödjer hennes påståenden. Det gör det om UFO:n också. Och healing. "Det vi kan se är ju att anknytningsproblematiken finns", säger Louise. "Man får problem med parrelationer, det blir sena graviditeter." Och med "vi" menar Louise henne själv och i princip alla andra experter på området. Många andra psykoterapeuter står bakom hennes uttalanden nämligen, hävdar hon. Men jaha... vad betyder det? Livmodersfeministen Rigmor Robert är också psykoterapeut och skogstokig.

Är det inte ganska länge sen vi tyckte att psykoteraputer hade nåt att komma med? Vore det inte för mindre begåvade småbarnsmammor med påhittade skuldkänslor skulle de inte ha ett jobb att gå till längre. Och det skulle nog vara helt i sin ordning.

6 kommentarer:

 1. Äh. Ingen kan ge mig skuldkänslor för att jag tillbringar mycket tid med mitt barn. Jag struntar väll i om fina damer från fucking Djursholm och Hollywood tycker att det är osmakligt. /T

  SvaraRadera
 2. Den där där kvinnan förlöste Josefine för ungefär 27 år sedan.

  SvaraRadera
 3. Tja det finns många slöa puckon som inte ser till sitt barns bästa och det finns kloka som pekar på dessa puckon. En av de kloka heter Louise Hallin.

  ///Cloudberry

  SvaraRadera
 4. Om man hatar någon för att personen i fråga uttrycker en åsikt som skiljer sig från ens egen är det nog dags att börja fundera över varför.

  Och när blev skuldkänslor något dåligt? Skuld är något helt annat än skam. Skuldkänslor är en signal man bör ta på allvar, en mekanism som kan få oss att ändra våra beteenden till det bättre. Vad får vi för värld om människor ttappar förmågan att känna skuld? En läskig värld tror jag...

  SvaraRadera
 5. Cloudberry.

  Att sitta i TV och radio och sprida lögner kan väl knappast påstås vara "klokt"?

  Louise Hallin bör motarbetas och hon borde inte få sitta i TV och sprida sitt felaktiga budskap oemotsagd....

  SvaraRadera
 6. Bra sagt - den här människan är läskig på riktigt & på tok för många tror på hennes dumheter eftersom hon är "expert" och får prata i TV, då måste man ju ha rätt...

  /J

  SvaraRadera