torsdag 14 maj 2009

Australien

Trots att Steve Irwin (mannen som i ett av sina mindre lyckade program desperat försökte få oss att tro att en fridfullt betande ko var farlig och slängde sig över det skräckslaget råmande djuret för att "rädda" över det till andra sidan vägen) drabbades av instant carma och (trots att han var ute och dök lik förbannat hade på sig sina löjliga khakikläder) blev perforerad av en sur spjutrocka, finns det fortfarande en mängd anledningar att undvika den forna straffkolonin Australien.

Världens tio farligaste ormar återfinns här. En av dem heter till och med dödsorm. Brown snake är en annan elak reptil, som svarar för hälften av alla ormrelaterade dödsfall på kontinenten. Men värst av dem alla är taipanen, vars gift räcker till för att döda 1200 fullvuxna män. Som om det inte vore nog är den dessutom extremt aggressiv och hugger gärna flera gånger i snabb följd. Förutom den ökända svarta änkan lever även den långt farligare trattminörspindeln i dessa trakter. En luden rackare som bygger bo i husgrunder och trädgårdar, och dessutom gärna tar skydd inomhus när det regnar. Endast en åttiondel av spindelns gift behövs för att ta kål på en. I de områden där den förekommer har man för vana att skaka ur skorna innan man tar på sig dem och (det här är det värsta) alltid kolla under sittringen innan man går på muggen!

Vithajen är en av de många "människoätarna" som lurpassar i haven utanför. De flesta hajattacker äger rum på relativt grunt vatten, ofta där man bottnar. Där kan man även falla offer för den med all rätt fruktade kubmaneten – världens absolut giftigaste djur. Med sina över tre meter långa hullingförsedda tentakler har den dödat över 5000 människor de senaste femtio åren.

Men inte ens inåt land, i de skenbart idylliska sjöarna kan man vara säker. Där kryllar det av krokodiler, som faktiskt står för fler olyckor och dödsfall i Australien än hajarna. Dessutom vägrar Australien ge asyl till flyktingar, de gör dåliga TV-serier och Hugh Jackman kommer därifrån.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar