lördag 23 maj 2009

Hallå? Hallå?

A pratar med B i telefon. Samtalet håller på att ta slut.
A: Skönt att det löste sig.
B: Jo, tack för all hjälp. Vi ses på festen!
A: Ja, det gör vi!
Klick. A och B lägger på. Vänta nu, var samtalet slut? Hur hände det? Brukar man inte avsluta med ett, vahettere nu igen... HEJ DÅ? Jodå, i verkliga livet är det så men sannerligen inte på film och TV, något som är enormt enerverande.

Jajaja, film och TV skarvar med verkligheten precis hela tiden kan man invända. Djur talar inte, oljeriggarbetare spränger inte asteroider, Patricia Arquette är inte synsk. Visst är det så, men ska man återge något som faktiskt är väldigt vanligt förekommande i den verkliga världen så bör man göra det åtminstone någorlunda trovärdigt. Att rationalisera bort "hej då" gör bara att man som tittare blir väldigt medveten om att skådisarna man tittar på beter sig extremt onaturligt och hela illusionen förstörs.

Om det fanns nån obligatorisk femminutersritual som man alltid avslutade telefonsamtal med så skulle jag förstå att man kapade det när telekommunicerande avbildas i fiktion, men så är det ju inte. På engelska (det gäller oftast amerikanska filmer och serier) är det ett otroligt kort "bye" som man snålar in på. Varför? VARFÖR!? Hur är det möjligt att skådisarna inte reagerar på att det saknas ett ord i dialogen? Hur kan man avsluta ett telefonsamtal, ens om man bara låtsas, utan att säga ett snabbt hej då? Om någon kan förklara detta för mig så vore jag ytterst tacksam.

5 kommentarer:

 1. Undrar även varför de inte låser bildörrarna.

  SvaraRadera
 2. Stör mig, eller rättare sagt hatar. Att de inte heller verkar ha tid att duscha av sig när de kliver upp ur det löddriga badkaret på film.

  Overkligt.

  SvaraRadera
 3. Och att de aldrig äter upp sin mat, utan på sin höjd mumsar i sig två skedar flingor sisådär i förbifarten.

  SvaraRadera
 4. Nu är jag väldigt sen på att kommentera det här. Men orsaken är helt enkelt att det är så man beter sig i USA, man säger inte adjö när man pratar i telefon utan lägger helt enkelt på.

  SvaraRadera
 5. Jag har pratat i telefon i USA. "Bye" sas av bägge parter varje gång.

  SvaraRadera