onsdag 15 juli 2009

Elaka Ahrne


Marianne Ahrne var filmkonsulent 2003 till 2006 och hade alltså en avgörande roll för vilka svenska filmer som skulle få produktionsstöd. Eftersom Ahrne frivilligt samarbetat med skogstokiga särartsfeministen Rigmor Robèrt i diverse filmprojekt om manligt och kvinnligt fanns där redan gott om skäl till resonligt hat. Hon nekade även den senare enormt framgångsrika filmen Darling stöd efter att ha fått manuset i sin hand, med kommentaren:

"Jag känner inga människor som liknar dem i "Darling". Kanske beror det på att jag aldrig rört mig i de kretsar ni beskriver. Jag har aldrig idkat sällskapsliv, aldrig gått på krogen, på fester eller middagar, aldrig minglat. Jag tycker om att träffa människor som betyder något för mig en i taget - eller vara ensam."

Lyckligtvis hamnade hon i blåsväder efter den fadäsen, men man måste ju undra hur många manus som hamnat i papperskorgen för att asociala Ahrne inte kunnat relatera till huvudpersonerna. Men när man läser följande intervjusvar i härligt folkliga Filmkonst nr 92 droppar hakan i golvet som vargen i tecknade pärlor för vuxna.

"Det finns en skillnad på att vara manlig och kvinnlig regissör. Rollen som arbetsledare kan vara svår för vissa kvinnor. En bra manlig regissör blir älskad och respekterad av alla - älskad av de kvinnliga skådespelerskorna och respekterad av de manliga kollegerna. En bra kvinnlig regissör kan bli lika respekterad som en manlig men blir sällan älskad - i så fall av lesbiska kvinnor vilket ju är helt ointressant om man inte är det själv. En filminspelning är en sluten värld - erotisk och passionerad på ett sätt som är svårt att förklara. Men den kvinnliga arbetsledaren/regissören blir averotiserad. Det kan ibland vara svårt att ta."

Och därför gav Marianne 98 % av sina nästan 50 miljoner till manliga filmare. Därför har Marianne rekordet i snedfördelning på SFI. Därför ska hon brytas av och slängas i Valkömman!

6 kommentarer:

 1. Åh GUD vad konstigt sagt. Vilken obegriplig människa.

  SvaraRadera
 2. Och när man slänger henne i Valkömman kommer hon strax innan hon plaskar i se en skymt av Rigmors nakna, bleka fotsulor långsamt sjunkandes mot botten.

  Det finns en speciall plats i Valkömman för kvinnor som inte stöttar varandra.

  X:et

  SvaraRadera
 3. Jag.........hatar henne /T

  SvaraRadera
 4. Herrar fick fru Ahrnes penningar, alltså.

  SvaraRadera
 5. Hon var även konsulent för kritikerrosade Inga tårar!

  SvaraRadera