onsdag 29 juli 2009

Transatlantiskt hat II: Betalt och sen mer betalt


Jag har aldrig riktigt förstått dricks. Man köper en vara och/eller tjänst för ett utsatt pris och sen betalar man lite extra för något svårdefinierat som rimligen borde ingå i priset. Varför ska man ge serveringspersonalen på en restaurang lite utöver det maten kostar? Är inte de anställda av restaurangen precis som kökspersonalen? Är det inte deras jobb att ta beställningar och bära ut maten? Man har ju inte riktigt valet att själv gå ut i köket och hämta det man ska ha så varför ska man betala extra för sevitörens/-trisens utförda arbete?

Ännu märkligare blir det i en bar. Bartendern tar beställningen och häller upp öl/vin/drink och levererar. Vad finns det för rimlig anledning att betala mer än vad det kostar? Hur trevlig hon/han än är så kan jag inte se att de gjort något som förtjänar en extra slant vid sidan av. Allra konstigast är det vid taxifärder; chauffören gör allt det som man betalar för, alltså kör en dit man ska. Inga andra har varit inblandade på nåt sätt. Exakt vad är det man dricksar för (om man nu gör det)? Att man inte blivit mördad?

Lyckligtvis är dricks i vanliga fall inget problem, då man hemma i Sverige aldrig egentligen måste dricksa. Det är väl kutym vid restaurangbesök men om man inte vill så kan man bara strunta i det. I USA är det dock annorlunda, här är det underförstått att man dricksar och gör det generöst. Allt under 15 % ses som ett hån, något som kan påtalas om det lämnas vad som uppfattas som för lite vid betalning. Det är just osäkerhetsmomentet som är det hemska; man förväntas ge mer än vad som står på notan bara för att det ska vara så. Okej om det står att vi lägger på si och så mycket för servicen, men att ge skenet av att det är frivilligt när det inte helt är det är fult beteende.

Att dricksen alltid ges på procentbasis är också det helt galet. Visst, ett stort sällskap med många rätter är besvärligare för serveringspersonalen än en ensam tjomme, och om det ska dricksas så finns det en logik i att det ena ger en större dricks än det andra. Men om en person beställer en burgare för $10 och någon annan vill ha en Surf & Turf för $30, är det då rimligt att tro att den sistnämnda får 3 gånger så bra service (eller vad man nu dricksar för) som den förstnämnda? Visst att maten är dyrare, men är det 3 gånger svårare att servera den för att den kostar mer? Självfallet inte.

Det är något barbariskt med dricks, det är som om personalen är livegen och lever på allmosor från kunderna. Det hör inte hemma i den civiliserade världen.

3 kommentarer:

  1. Med ett OB-tillägg på typ 28 spänn efter kl 22 och med en lön som ett sjukvårdsbiträde är dricksen det som gör att människor överhuvudtaget arbetar i branschen. Själv har jag jobbat i restaurang/bar i 4 år. Slitigaste jag någonsin gjort. Minst tacksamma också. Glad att det är över!

    SvaraRadera
  2. Hade jag jobbat krogbranschen hade det här inlägget handlat om kunder som ger dåligt med dricks.

    SvaraRadera
  3. Haha! Kan säga att generellt sett ger unga människor mer dricks än äldre. Gubbar i kostym som bjuder familjen på middag pyntar 1970:- och lämnar inte ett öre i dricks. Ensam tjej i 25-30-årsåldern jämnar upp till närmsta hundring. Killen som bjuder nya tjejen på middag fläskar på. Kompisgänget - som själva jobbar i branschen - ränkar ut vad exakt 10% av notan är och dricksar det.

    SvaraRadera