fredag 10 juli 2009

Och så växeln

Tidigare idag så köpte jag lite saker på lokala närköpet/posten. Det blev 67 kr. Myntlös som jag var betalade jag med endast en hundring. I retur fick jag först en tjuga som hon i kassan la på tvären i min utsträckta hand. Sedan dumpades en tia och tre enkronor (inte sex femtioöringar, gudskelov) på tjugan. Jag hade alltså en sedel med fyra mynt ovanpå i högerhanden. Vafan ska man göra i det läget? Är tanken att man ska rycka ut tjugan från under mynten som i det där gamla bordsduktricket, fast med tänderna? Står man med plånboken i andra handen så blir man halvt handikappad av att tvingas balansera mynten på den i sammanhanget hala sedeln. Tippar man handen det minsta så får man jaga mynt över hela butiksgolvet. Det enklaste är att bara knyckla ihop sedeln om mynten och brotta ner det hela i plånkan. Varken praktiskt eller snyggt. Varför gör vissa kassörer/-skor på det här viset? Det är helt idiotiskt.

5 kommentarer:

 1. Det har ar ett blogginlagg jag sjalv tankt skriva ganska lange. Om nar de lagger sedlarna som en liten bricka med mynten ovanpa. Ofta kan man liksom halla in mynten i planboken men ibland blir det helt fel och sa blir det ett klirrande smapengsregn over hela golvet, vilket kassorskan aldrig ber om ursakt for, eller kommer och halper till. SUR blir jag.
  -Maja

  SvaraRadera
 2. Det är helt enkelt ett praktiskt sätt att lägga upp rätt växel med minst antal fel för de som inte är så duktiga på att räkna man behöver bara kunna addition. Lägg alltid den största möjliga växelvalören först utan att gå över totalsumman och man slipper tänka.

  SvaraRadera
 3. Jag tackar för förklaringen men kontrar med att de borde kunna sköta all uträkning innan växeln ges tillbaka. Överräckningen skulle gå så mycket smidigare då.

  SvaraRadera
 4. Tjipp och välkomna till min guide för smidig växelmottagning i butik: Ta emot sedlar och mynt med höger hand samtidigt som du håller plånboken med vänster hand. Ta sedan tag i sedeln med vänster hand och med högerhanden greppar du tag om mynten som du enkelt för ned i myntfickan på jeansens högra lilla ficka (nu vet ni vad den är till för också). Fortsätt sedan med sedlarna som du tar tag med den nu lediga högerhanden. Sedlarna förs in i plånboken, som sedan viks ihop för att placeras i lämplig ficka, förslagsvis höger innerficka på jackan eller vänster framficka på jeansen.

  SvaraRadera
 5. Sstnet eller 4one telekom. De jobbar med flera företagsnamn. Bluff och båg. Polisanmält.

  SvaraRadera