Ibland när man skalar kokta ägg så räcker det med att knäcka skalet lite, börja pilla bort en bit och vips har hela skalet lossnat. Ibland går det inte alls så lätt. Man knäcker skalet och petar bort en bit stor som ett riskorn. Sen en lika liten bit till, sen en till. Man siktar då in sig på en del av skalet som är större och försöker lirka bort den delen från ägget. Den lossnar men tar med sig en rejäl bit av vitan. Resten av skalningsprocessen går precis lika illa och när man är klar så har man en gula omgärdad av en tunn hinna av äggviterester. För att citera Sverker Olofsson: ska det verkligen få vara så här?
tisdag 12 januari 2010
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Jag vet. Man blir ju förbannad.
SvaraRaderaman måste skölja ägget i kallt vatten ett tag efter att det kokat klart! har man sköljt tillräckligt länge så lossnar skalet som det ska.
SvaraRaderaFenomenalt. Det här ska undersökas.
SvaraRaderaDet har också, tror jag, att göra med äggets färskhet. Annars kan du ju kolla här: http://www.wikihow.com/Peel-an-Egg
SvaraRaderaMen ändå.
SvaraRaderaJag håller med Lisen.
SvaraRaderaMen vad fan - att äggen måste sköljas direkt i kallt vatten vet ju t o m jag! Skärpning!
SvaraRaderaKan dock hålla med om att det är jäkligt irriterande att hantera de dåligt sköljda äggen. Förbannat irriterande.
/AK
Folk tror det är så jävla lätt att koka ägg.
SvaraRaderaI helvete.
Det är en hel vetenskap.
Hur man får till ett perfekt kokt ägg, där gulan är lätt krämig i mitten är en är fortfarande under utredning.
Enbart skalningen är föremål för en doktorsavhandling.
Det enda jag själv kommit fram till är att det är litelite lättare att skala ägg under rinnande vatten men hur klimaaaatsmaaart känner man sig då, va?